Rodiče vítáni

Týden od 3.6. do 7.6.2024 Téma: Jsme stejní a přece jiní

V pondělí nás ve třídě přivítalo moc příjemné překvapení. Z našich 4 kukel, se v síti přes víkend vyklubaly 4 babočky bodlákové. Bylo moc zajímavé pozorovat, z jak malé kukly se na svět vyklube taková krása. Hned jsme si s dětmi zkusili naše nové kamarády nakreslit, abychom tím celý záznam líhnutí motýlů ukončili. Tento týden se budeme věnovat především sportování. Již v červenci se sportovci celého světa sjedou do Paříže na další LOH, tak toho musíme využít. Povídali jsme si o rozdílech mezi zimními a letními sporty, podívali se na vizualizaci plánovaného slavnostního zahájení her, které se ze stadionu přenese do centra města a nezapomněli jsme zmínit ani to, že měsíc po skončení olympiády, se na stejná místa vypraví účastníci letní paralympiády. Některé neskutečné výkony sportovců s handicapem jsme si ukázali a připomněli si, že pokud se člověk nevzdává, dokáže neskutečné věci! Také holčičky vyrobily z chlupatých kuliček maskota letošních her. Venku jsme si zasportovali a maličko ochutnali, jaké to je, když má sportovec nějaké omezení. Děti si schovaly ruce do mikiny a vyzkoušely si, jak se běhá těm, kteří se dokázali poprat s tělesným omezením.

V úterý naše olympijské putování pokračovalo a dostalo se až k úplným kořenům. Povídali jsme si o Řecku. Porovnávali jsme, co je v Řecku jiného než u nás, jakým jazykem se tam mluví a zahráli jsme si hru, kde jsme se seznámili i s řeckou abecedou. Protože naše Julinka má polovinu rodiny právě tam, tak nám řekla pár řeckých slov a dokonce se nás snažila naučit počítat do 10. Budeme ještě muset hodně potrénovat, ale zábava to byla. Sluníčko zase po delší době vykouklo, tak jsme nelenili a rozhodli se vypustit do světa naše motýlí kámoše. Naše školková skalka krásně kvete, proto nebylo potřeba chodit daleko. Třeba se k nám budou vracet 🙂 S Veverkami jsme se pak vydali zdolat lesní překážky a vystoupat do nejvyššího kopce v našem okolí. Spolupráce mezi dětma byla až dojemná. Větší děti automaticky pomáhaly menším dětem ke zdolání celé trasy a společně to skvěle zvládly.

Ve středu jsme v rámci ranních aktivit vyzkoušeli co se stane, když nabarvíme fixami kapesníček a pak ho namočíme….tolik krásně duhových obrázků už jsme dlouho neviděli. Začali jsme také s přípravou na zahradní slavnost, protože se nám nezadržitelně blíží. Venku jsme nejdříve společně s Lesňáčky a Veverkami vypustili do přírody jejich motýlky a pak si na louce užívali krásné, skoro letní dopoledne. Pozorovali jsme kobylky, pantomimou předváděli letní sporty, povídali si o tématech, která navrhovaly děti a stihli si i pohrát na velkém hřišti pod školkou. Ve středu se naposledy v tomto školním roce sešel náš ekotým. Celému týmu patří velká pochvala a poděkování za jejich roční úsilí, které přineslo úžasnou obhajobu certifikátu.

Čtvrtek byl posledním tréninkovým dnem našich plaváčků. Celý kurz zvládli s nadhledem a závěrečnou lekci si s bezva paní trenérkami opravdu užili. Léto může začít, protože Ježečci se vody opravdu nebojí! Zaslouženou odměnou bylo předání diplomů za zvuku skladby We are the Champions 🙂

My ostatní jsme dopoledne trávili cvičením jógy, procvičováním paměti při kimovce , předmatematickou přípravou, při práci s pohádkou O Máše a 3 medvědech, a venku jsme plnili úkoly podle připraveného seznamu. Představte si, že jsme museli najít červenou kytičku, přivonět ke keři, poslouchat ptáčky nebo pozorovat mraky na obloze. No a abychom si zopakovali, kde máme pravou a kde levou, a co znamená nahoru a dolů, tak jsme na hřišti vylezli na provazovou pyramidu a všechny povely si řádně vyzkoušeli.

Páteční dopoledne jsme odstartovali výrobou loďky z korku, špejle a papíru, příštích 14 dní se totiž budeme plavit kolem světa! Protože je naše třída jednou z volebních místností, musíme ji k poledni předat připravenou přijmout komisi a voliče. Při rozcvičce jsme si protáhli těla, abychom to stěhování věcí z koberce zvládli bez újmy. Ježečci nadšeně pomáhali a všechno bylo rychle hotovo. Zatímco probíhla náhradní lekce angličtiny, odpočinuly si děti na školní zahradě. Na prolézačkách, na houpačkách i při vaření s blátem. Postarali jsme se i o přerostlé ředkvičky na třídním záhonku, každý z Ježečků nějakou z nich vytrhl a odnesl na kompost.

Moc děkujeme za vstřícnost a ochotu při vyzvedávání dětí po obědě kvůli volbám. Všem zúčastněným to usnadnilo přípravu volební místnosti a zjednodušilo organizaci odpoledne.

Slunečný a pohodový víkend přejí

Katka, Jana, Radka a Gábi

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko