Rodiče vítáni

Týden od 27. 5. do 31. 5. 2024 Jsme stejní a přece jiní

Celý tento týden jsme směřovali k oslavám Mezinárodního dne dětí. V pondělí jsme začali tím, že jsme si řekli, že tuto sobotu slaví všechny děti na světě svátek. Při tom jsme pracovali s mapou, o které toho děti již hodně vědí. Umí ukázat oceány, řeky, jezera, pojmenovat kontinenty. Na ty jsme nalepili obrázky různých národností, které na nich žijí. Tím jsme si ukázali odlišnosti mezi lidmi.

Také jsme samozřejmě oslavovali české vítězství v Mistrovství světa v ledním hokeji 2024. Po svačince jsme se společně podívali i na krátký záznam.

V úterý jsme měli naplánovaný výlet do Kostelce u Křížků na zmrzlinu. Kvůli opravdu špatné předpovědi počasí jsme měli v plánu výlet přesunout. Děti se ale nedaly! Byly připravené na výlet vyrazit stůj co stůj a nějaký déšť je nezastavil. Vzali jsme proto pláštěnky a vyrazili. Pobyt v přírodě a cestu do Kostelce si děti moc užívaly. I když spadlo několik kapek, měly stále úsměv na tváři, hrály si a dováděly. V Kostelci jsme dětem nakonec místo zmrzliny koupili Brumíky a ony byly moc spokojené.

Ve středu nás navštívila paní Szabová s želvou nádhernou Barunkou a agamou vousatou Šájou. Děti se o nich dozvěděly několik informací, mohli si je pochovat, pohladit a nakrmit.

Během týdne jsme se zaměřili na další odlišnosti mezi lidmi. Zjistili jsme, že někteří mohou mít různé handicapy nebo znevýhodnění. Společně jsme si pověděli, jak se k těmto lidem chovat a jak jim správně nabídnout pomoc. Ukázali jsme si Braillovo písmo a vysvětlili si, k čemu slouží. Povídali jsme si i o dalších pomůckách – slepecká hůl, zvuková signalizace na přechodu, invalidní vozík…
Děti si tato znevýhodnění mohla vyzkoušet. Zkusily provést kamaráda se zavázanýma očima překážkovou dráhou a vyzkoušely si manipulaci s předměty a jejich přemisťovaní bez použití rukou.

A v pátek jsme konečně oslavili Den dětí trochu netradičním způsobem. S kolegyněmi jsme se vzdaly rolí paní učitelek a režii celého dne jsme přenechaly dětem. Zpočátku si Veverky nebyly úplně jisté, ale postupně se dostaly do role. Zorganizovaly si ranní kruh, hrály své oblíbené hry, připravily si překážkovou dráhu, vybraly, že pobyt venku strávíme na dětském hřišti. Zapojily se i do jiných praktických činností, jako je např. úklid po jídle. Byly nadšené, že si vše mohly vyzkoušet.

Celým týdnem nás provázela tato básnička:

Krásný víkend a vše nejlepší ke Dni dětí!

Anežka

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko