Rodiče vítáni

Týden od 13.5. do 17.5.2024 Téma: U maminky je dobře

Pondělní ráno po školce v přírodě bylo plné vítání, objímání, povídání a vzpomínání. Dvě poloviny ježčí třídy se na sebe moc těšily. Připomenuli jsme si svátek maminek, povídali si o darovaných kytičkách, snídaních do poslete i o zapomínání. Děti namalovaly svou maminku, vytleskávaly její jméno a zkoušely určovat první hlásku ve slově. Prohlédli jsme si, co roste na našem záhonu. Ochutnali a přivoněli jsme k mátě, pažitce, libečku i listovému špenátu. Hrášek a fazole kolem vrbového domečku jsme zkontrolovali také. Moc nás bavilo procházet se po louce, foukat do pampelišek, pojmenovávat rostliny i zkoumat motýly a brouky. Po obědě jsme dokončovali dárek pro maminky – keramická srdíčka jsme doplnili dřevěnými korálky a pomocí přírodního provázku je zavěsili na vlastnoručně opracované klacíky.

V úterý jsme trénovali špetkový úchop při ranní výtvarné aktivitě, doplňovali do řady obrázků ty chybějící a potom, co plaváčci odjeli na předposlední lekci představila Majinka neplaváčkům svoji oblíbenou knihu a povídali jsme si o lidském těle a jak z miminka vyroste dospělý člověk. Procvičili jsme vnímání počtu a postřeh při aktivitě s míčky, děti si vzájeně kontrolovaly výsledky a pomáhaly si s opravou. Svačili jsme venku, pozorovali z bezpečné vzdálenosti traktory při práci, lezli na stromy i odpočívali na hřišti.

Středu jsme věnovali prostorové orientaci – při umisťování kartiček podle pokynů mluvících skřipců, při překážkové dráze a stavění školy z pěnových kostek i při pobytu venku. Lovili jsme pímenka z vody pinzetou a přiřazovali je ke správnému vzoru, také jsme zkoušeli frotáž včerejšího reliéfu. Na projekt Naše rodina si děti podle chuti a fantazie namalovaliy temperami 6 dřívek, ze kterých po zaschnutí slepily domeček pro svou naktreslenou rodinu. Někomu papír na jeho velkou rodinu sotva stačil! Při dopolední výpravě do lesa se děti nemohly nabažit poletování za motýly, jeden Ellince sedl i na ruku.

Ve čtvrtek celá třída Ježečků i Veverek odjela do Krtkova světa. Cestu autobusem zvládají děti bez problémů, jako zkušení cestovatelé. Nejtěžší ze všeho je vybrat kamaráda na vedlejší sedadlo. Pak už se jen posadit, pověsit batůžky, svléknut mikiny, připoutat se a vyrazit. Krtkův svět je kus světa stíněný vzrostlými stromy, plný dřevěných hracích prvků, houpaček, klouzaček, prolézaček velkých právě tak, aby si to Ježečci užili, zvládi překonat obavy a byli v bezpečí. Díky penězům vydělaným na Jarmarku jsme si mohli dovolit doplnit výlet obědem, dali jsme si výborný řízek přes celý talíř.

Kvůli vyrtvalému dešti jsme pátek strávili ve třídě. Odpočinek byl potřeba, na výlete se děti naběhaly na týden dopředu. Na programu byly stavebnice, puzzle, společenské hry a hudební produkce. Věnovali jsme se i projektu Se Sokolem do života, dolepovali nálepky za splněné úkoly a malovali o sto šest.

Klidný zbytek týdne přejí

Jana, Katka, Radka a Gábi

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko